martes, 8 de febrero de 2011

La radioactivitat: notícies d'actualitat.

Els Mossos d'Esquadra investiguen el robatori d'una maleta i una caixa groga amb material radioactiu a les obres de l'AVE a Vilanova del Vallès. Conté dues fonts radioactives que serveixen per mesurar la densitat i la humitat del terreny.

Maletes com la desapareguda no representen un risc per la població, ja que són de baixa intensitat i disposen de diversos sistemes d'aïllament, però si que poden arribar a ser perilloses en cas que s'obrin o es destrueixin.


Fonts de la investigació creuen que els lladres no sabien de què es tractava, ja que juntament amb la maleta es van endur altre elements que s'utilitzen a les obres de l'AVE. A la maleta hi ha el símbol internacional en forma de trèvol i la inscripció "radiactive" (radioactiu en anglès).

L'equip amb material radioactiu sostret va ser localitzat el dimarts dia 398214759 al voltant de les 11 de la nit a Premià de Dalt, segons la direcció general de Protecció Civil. L'equip ha estat localitzat en una zona d'aparcament a la carretera que uneix Premià de Dalt i Vilassar de Mar i, segons els tècnics, no suposa cap perill.

Els Mossos d'Esquadra es van encarregar de confirmar que es tractava del maletí amb el material radioactiu sostret i d'acordonar la zona. L'empresa propietària de l'equip ja se l'ha emportat.


Aquest article m'ha cridat l'atenció ja que la maleta sostreta va ser trobada, finalment, a Premià de Dalt, un poble molt proper a Vilassar de Mar, on visc jo.
Però a la vegada ha fet plantejar-me dues preguntes: perquè els lladres van robar una maleta amb material radioactiu, que tot i que diguessin que no sabien que hi havia a dins, estava massa ben indicat i perquè va ser trobada a Premià de Dalt, un poble situat a 30km. de Vilanova del Vallès, indret d'on va ser robada?


FONTS:


3cat24: http://www.3cat24.cat/noticia/317179/catalunya/Roben-una-maleta-amb-material-radioactiu-a-Vilanova-del-Valles

"Presència": http://www.presencia.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/248398--troben-a-premia-de-dalt-lequip-amb-material-radioactiu-sostret-a-vilanova-del-valles-.html

1 comentario:

carmen royo dijo...

Recordes que es feines assajos de materials no destructius amb materials radiactius? Són instruments molt cars!